دوستی ات را اگر جایگاهی [برایش] نیافتی، نثار مکن. [امام علی علیه السلام]
عرشیات
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(202)
یکشنبه 95 مرداد 31 , ساعت 8:18 عصر  

تجلیات غیبی روح متعالی

آن‌چه مولانا در قصه طولانی دقوقی بیان می‏کند، رؤیای پرماجرایی به نظر می‏رسد که وقوع آن در عالم حس پذیرفتنی نیست و گویی مولانا برای بیان عوالمی‏ که بر روح کمال‌طلب عارض می‏شود و تجلیات غیبی بر آن، نمونه‏ای ساخته و نامش‌را «دقوقی» گذاشته است. این روح متعالی در ظاهر با ما و در میان مردم کوچه و بازار است، اما در عالم غیب سیر می‌کند. مولانا بارها به «سیر روحانی در زندگی مادی و این جهانی» اشاره می‏کند و دقوقی نمونهْ روح آزاد از این جهان و پیوسته به عالم غیب است، که حیات مادی و خاکی ظاهری هم دارد، اما سیر او فقط در راه حق و سیرالی‌الله است.

در این‌جا نخست توصیفی از شخصیت روحانی دقوقی می‏آید که با همهْ تقوا و عبادت، «طالب خاصان حق بودی مدام». آن‌گاه حکایتی از زبان دقوقی می‏شنویم که درسال‌های سلوک، به سفری می‏رود و در آن سفر آرزوی تجلی حق در بشر بر دل او می‏گذرد. شب به ساحل دریایی می‏رسد و هفت شمع پر نور می‏بیند که نورشان تا آسمان می‏رسد. می‏گوید: خیره گشتم، دیدم که، آن هفت شمع نورانی یکی می‏شوند. باز آن یک شمع به هفت مرد تبدیل می‏گردد و باز به صورت هفت درخت در می‏آید که «هر درختی شاخ برسدره زده». این درخت‌ها را رهگذران نمی‏‏بینند و در سایهْ آنها آرام نمی‏‏گیرند. دقوقی به درخت‌ها نزدیک می‏شود. آن هفت درخت یکی می‏شوند. همین‌طور تکرار می‏شود. بعد درخت‌ها به نماز می‏ایستند و یکی از آنها امام جماعت می‏شود. بار دیگر، هفت مرد می‏شوند. دقوقی نزدیک‌تر می‏رود و سلام می‏کند. آنها با ذکر نام او جواب می‏دهند و او را می‏ستایند و پیشنهاد می‏کنند که پشت‌سر دقوقی نماز بخوانند. ساعتی به مراقبه می‏نشینند و رازهایی بر دقوقی می‏گشایند. آن‌گاه دقوقی پیش‌نماز آنها می‏شود. در میان نماز یک کشتی در دریا دچار توفان می‏گردد و به دعای دقوقی، نجات می‏یابد. هم‌زمان با آن نماز هم پایان می‏پذیرد. میان نمازگزاران صحبتی درمی‌گیرد که در میان ما چه کسی برای نجات کشتی دعا کرد و در برابر مشیت حق ایستاد؟ دقوقی می‏گوید: پس از این بگو مگوی آن نمازگزران؛ همان شمع‏ها یا درخت‌ها ناپدید شدند. مولانا قصه را به پایان می‏برد، اما در لابه‌لای این ابیات اندیشه‏های ظریف، ارشادات و برداشت‌های کم‌نظیر و تصویر‏های ذهنی او، همواره خواننده را مسحور می‏کند و در هر کدام هنر و شور و حالی است.

براى شناخت بیشتر دقوقی نگاه کنید به: مآخذ قصص و تمثیلات مثنوى و نامه مرحوم فروزانفر به مرحوم قزوینى و پاسخ او.[1] اما غرض مولانا از سرودن این داستان که ظاهراً بلکه مطمئناً اساس تاریخى ندارد و به نوشته مرحوم قزوینى «آن صنعت‏گر زبر دست با آن مهارت خارق العاده که از صفات مخصوصه نوابغ درجه اول است، در خلق مضامین و تَنْمِیَه و شاخ و برگ دادن آنها و از هیچ محض حکایاتى عریض و طویل ساختن» بیان حقیقت‏هایى است. یکى اینکه، اولیاى حق در صورت متفرق‏اند و در معنى جمع، چنان که در هفت شمع و هفت درخت خواهد آمد. دیگر اینکه اولیاى حق از چشم مردم پنهان‏اند و جز ولى آنان را نتواند دید. دیگر اینکه طریقت اولیا متفاوت است بعضى در همه حال خاموش‏اند و لب به دعا نمى‏گشایند، و بعضى وظیفه دارند از خدا براى امّت طلب خیر کنند. و نکات دیگر که به مناسبت بدان اشارت خواهد شد.



[1] - مآخذ قصص و تمثیلات مثنوى (ص 107 به بعد)واحادیث وقصص مثنوی، ص288


نوشته شده توسط محمدرضا افضلی | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

عرشیات

محمدرضا افضلی
تحصیل کرده درحوزه معارف، پژوهشگر ونویسنده کتاب معارف مثنوی، سروش آسمانی در4جلد(شرح موضوعی مثنوی)، درمحضر مولانادر6جلد(شرح کامل مثنوی معنوی)، شرح لبّ اللباب مثنوی در2جلد،دانشنامه عزالی در4جلد ....
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 301 بازدید
بازدید دیروز: 618 بازدید
بازدید کل: 1399516 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
دین . عرفان . مثنوی .
نوشته های پیشین

اردیبهشت 92
خرداد 92
تیر 92
مرداد 92
شهریور 92
مهر 92
آبان 92
آذر 92
دی 92
بهمن 92
اسفند 92
فروردین 93
اردیبهشت 93
خرداد 93
تیر 93
مرداد 93
شهریور 93
مهر 93
آبان 93
آذر 93
دی 93
بهمن 93
اسفند 93
فروردین 94
اردیبهشت 94
خرداد 94
تیر 94
مرداد 94
شهریور 94
مهر 94
آبان 94
آذر 94
دی 94
بهمن 94
اسفند 94
فروردین 95
اردیبهشت 95
خرداد 95
تیر 95
مرداد 95
شهریور 95
لوگوی وبلاگ من

عرشیات
لینک دوستان من

معماری نوین
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(222)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(221)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(220)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(219)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(218)
[عناوین آرشیوشده]