هان ! دشمنی با یکدیگر، زداینده است .مقصودم زداینده مو نیست، که زداینده دین است . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]
عرشیات
داستان طوطی وبازرگان(41)
پنج شنبه 92 آذر 21 , ساعت 11:48 صبح  

کوشش بى‏فایده به از خفتگى است،

( 1829)دوست دارد یار این آشفتگی

 

کوشش بیهوده به از خفتگی

  ( 1830)آن که او شاه است او بی‌کار نیست

 

ناله از وی طرفه، کو بیمار نیست

  ( 1831)بهر این فرمود رحمان ای پسر

 

  «کلّ یوم هو فی شأن» ای پسر

  ( 1832)اندر این ره می‏تراش و می‏خراش

 

تا دم آخر، د‌می ‏فارغ مباش

  ( 1833)تا دم آخر، د‌می‏ آخر بود

 

که عنایت با تو صاحب سرّ بود

  ( 1834)هر چه می‏کوشند، اگر مرد و زن است

 

گوش و چشم شاه جان بر روزن است

آشفتگی: یعنی حرکاتی که هدفمند به‌نظر نرسد.

کوشش بیهوده به: یعنیتلاش یک امر ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ اگر چه هدفمند به‌نظر نرسد.کمترین فایده‏ى کار و کوشش اگر چه بظاهر بى‏هوده باشد نشاط درون و صحت بدن است.

آن که او شاه است او بی‌کار نیست: خداوند متعال نیز دائم در کار و در موقعیت جدید است. در سوره الرحمن می‏خوانیم: «یَسْأَلُهُ مَن فِی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ کُلَّ یَوْمٍ هُوَ فِی شَأْنٍ»:تمام کسانى که در آسمانها و زمین هستند از او تقاضا مى‏کنند، و او هر روز در شأن و دست در کاری دارد! [1] خداى تعالى همیشه بر کار است با اینکه نیاز و حاجت در ساحت کمال او راه ندارد و موصوف است به صفت « فعال »[2] و چون او با وجود بى‏نیازى همیشه در کار است ما بندگان که سرا پا نقص و نیازیم و حاجت به استکمال داریم هرگز نباید که دست از کار و کوشش باز داریم.

دم آخر: نفس واپسین.

شاه جان: کنایه است، یعنی خداى تعالى.

هر چه می‏کوشند...:بیت اخیر، ظاهرا ناظر است بمضمون آیه‏ى شریفه: فَاسْتَجابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّی لا أُضِیعُ عَمَلَ عامِلٍ مِنْکُمْ مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثى‏ (پس پروردگار ایشان دعاى آنها را به اجابت رسانید زیرا من آن خدایم که عمل هیچ کار آورى را چه مرد و چه زن تباه نمى‏کنم.)[3]

 ( 1829) این آشفتگى را یار دوست دارد چرا که کوشش بى‏هوده بهتر از خواب با غفلت است.( 1830) کسى که شاه است هیچ گاه بى‏کار نیست و با اینکه احتیاجى ندارد کار مى‏کند و عجب از ناله کسى که بیمار نیست.( 1831) نظر بهمین در قرآن فرموده است که کل یوم هو فى شأن. ( 1832) در این راه کوشش کن و یک دم فارغ و بى‏کار منشین‏. ( 1833) تا آن دم آخر کوشش کن تا شاید آخر دمى عنایت خداوندى با تو دمساز گردد.( 1834) هر کس از مرد و زن که کوشش مى‏کنند چشم شاه مراقب او است.() این سخن طولانى است بر گردیم به قصه خواجه و طوطى‏.

سخن دربارهْ‌ رابطه پروردگار با بندگان است. انسانِ سالک همواره و در همه حال باید در حال کوشش و تلاش، جهت تقویت ارتباط بیشتر با پروردگار باشد و در مسیر سیر و سلوک الی‌الله دمی ‏بیکار نباشد، زیرا سستی و تنبلی، سرطانی است که اگر ویروس آن در سالک نفوذ کند، رابطه را منقطع می‏سازد و سالک در سراشیب هلاکت و نابودی قرار می‌گیرد. بنابراین مولانا می‏گوید: کوشش یک اصل و تلاش یک امر ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ اگر چه هدفمند به‌نظر نرسد.کمترین فایده‏ى کار و کوشش اگر چه بظاهر بى‏هوده باشد نشاط درون و صحت بدن است به اضافه، تمرین بر عمل و علاوه بر آن که گاه فایده‏اى که منظور نبوده و در خاطر نگذشته است بر عمل مترتب مى‏گردد و کمترین زیان بى‏کارى، خو گرفتن به سستى و اهمال و باز ماندن از پیش رفت است بدین جهت آشفتگى که مستلزم طلب است، مطلوب خدا یا ولى کامل تواند بود. «روایت شده است که رسول علیه السلام بر شخصى گذشت و باو هیچ التفات نفرمود، چون باز گشت بر وى التفاتى کرد صحابه پرسیدند که این چه سر بود فرمود اول بى‏کار بود و شیطان قرین او بود چون بر گشتم خطى بر زمین مى‏کشید، شیطان را با او ندیدم التفات کردم.»[4] بگفته‏ى حکیم نظامى گنجوى[5]:

            غافل منشین ورقى مى‏خراش             ور نتوانى قلمى مى‏تراش‏

برای جلب عنایت یار و پروردگار تا دم‌آخر باید کار کرد، چرا که خداوند متعال نیز دائم در کار و در موقعیت جدید است. پس اصل بر حرکت می‏باشد، زیرا حق شاهد اعمال درونی و بیرونی توست: «گوش و چشم شاه جان بر روزن است». حتی اگر بیمار هم نیستی، ناله را فراموش مکن و تا لحظهْ آخر بکوش و بدان که سر‌انجام لحظه‌ای خواهد آمد که عنایت حق با تو هم‌راز و همراه شود و اسراری از غیب با تو بگوید.



[1]   - سوره الرحمن، آیه 29

[2]   - هود، آیه‏ى 107

[3]   - آل عمران، آیه‏ى 195.

[4]   - شرح ولى محمد اکبر آبادى، طبع لکناهو، ج 1، ص 132.

[5]   - مخزن الاسرار، ص 25


نوشته شده توسط محمدرضا افضلی | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

عرشیات

محمدرضا افضلی
تحصیل کرده درحوزه معارف، پژوهشگر ونویسنده کتاب معارف مثنوی، سروش آسمانی در4جلد(شرح موضوعی مثنوی)، درمحضر مولانادر6جلد(شرح کامل مثنوی معنوی)، شرح لبّ اللباب مثنوی در2جلد،دانشنامه عزالی در4جلد ....
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 148 بازدید
بازدید دیروز: 514 بازدید
بازدید کل: 1401774 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
دین . عرفان . مثنوی .
نوشته های پیشین

اردیبهشت 92
خرداد 92
تیر 92
مرداد 92
شهریور 92
مهر 92
آبان 92
آذر 92
دی 92
بهمن 92
اسفند 92
فروردین 93
اردیبهشت 93
خرداد 93
تیر 93
مرداد 93
شهریور 93
مهر 93
آبان 93
آذر 93
دی 93
بهمن 93
اسفند 93
فروردین 94
اردیبهشت 94
خرداد 94
تیر 94
مرداد 94
شهریور 94
مهر 94
آبان 94
آذر 94
دی 94
بهمن 94
اسفند 94
فروردین 95
اردیبهشت 95
خرداد 95
تیر 95
مرداد 95
شهریور 95
لوگوی وبلاگ من

عرشیات
لینک دوستان من

معماری نوین
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(222)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(221)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(220)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(219)
شرح وتفسیر مثنوی دفتر سوم درس(218)
[عناوین آرشیوشده]